I väntan på resultaten

Publicerad: 28/11 20:56

Trots att många har gått hem sitter de ivrigaste kvar och inväntar resultaten som nu utlovas till 21.30. Jag tror ändå inte att tidtabellen håller, för det kommer inte bli lätt för domarna att bestämma sig. Nivån är hög och till final går bara sex. Senast nu har en sak blivit sällsynt uppenbar för mig: bara för att man inte kommit till final i Sibeliustävlingen betyder det inte att man är dålig. Nej, här finns många fler finalistkandidater än platser. Om dem som spelade under kvällen kan jag kort säga följande:

Sini Simonen (Finland). Gör ett gediget och hängivet jobb. Sibelius Ballad op. 115 tolkade hon temperamentsfullt och musikantiskt, medan jag retade mig en aning på intonationen i de två övriga Sibeliusstyckena, Danse caractéristique op. 79/3 och Danse champêtre op. 106/1. Ysaÿesonaten var snygg, men Bartóks andra sonat visade att den svåraste musiken passar henne bäst. Hon är nämligen en intelligent musiker som gör utstuderade tolkningar. Förefaller omutlig.

Emma Steele (USA). Spelade också Bartóks andra sonat, genast efter Sini Simonen, och serverade en helt annorlunda tolkning: mera lyriskt sjungande – Sinis var ganska hårdkokt – och om möjligt ännu mera dramatisk. Hennes val av några av Sibelius mest juntiga stycken, Auf der Heide, Ballade och Die Glocken ur op. 115, kändes egendomligt, men i och för sig hade hon kanske lättare att profilera sig med hjälp av dem. Saariaho tolkade hon säkert och problemfritt, med en eterisk ton och starkt självförtroende. Wieniawski var på allt sätt bra.

Elly Suh (USA). Bluesen i Ravels sonat kändes onödigt snäll och formell för min smak – mera vemod, ångest och rubato hade gjort susen. I Saariaho gjorde hon några små missar med första glissandot och tremolona; tolkningen var ändå omväxlande från häftigt rivig till ljuvligt drömskt. Sibelius Danses champêtres ur op. 106 tolkade hon expressivt liksom Sarasates Zigeunerweisen. Dock nappade jag inte riktigt på den, troligtvis blev det för mycket virtuosmusik mot slutet med både Sibelius och Sarasate.