Tisdagspinsamheter

Publicerad: 21/12 16:50

Prata om det-kampanjen som nämndes i förra inlägget har nu slagit igenom i finländsk mainstreammedia: i dag kunde vi läsa en stor intervju med Johanna Koljonen Helsingin Sanomat, och så hade förstås vår kolumnist Ronja Boijes skrivit en briljant egen text i dagens blad.

Jag intervjuade Sofi Oksanen igår för en serie som vi publicerar kring nyår, men det gick förstås inte att undvika att tala om Wikileaks och Julian Assange. Lite om det som Oksanen sade kan ni läsa redan i onsdagens Hbl. Sedan jag skrev här senast har ju Guardian publicerat förhörsmaterial från själva våldtäktsmålet, och den som tagit del av dem kan i sitt stilla sinne fundera på följande: för vem är detta minst pinsamt? För svenska åklagarmyndigheter, för de inblandade kvinnorna, för Assange, eller för polisen som tog emot anmälan?

Om inte annat så har Prata om det-kampanjen den viktiga funktionen att den tvingar folk att tänka lite hur de själva vill ha det i sina sexliv. Samtidigt är det nog okej om man är skeptisk till att alla nu plötsligt ska berätta sina mest skamligaste hemligheter, helt oberoende sammanhang eller innehåll – Johan Lundberg är skeptisk i sin blogg i Axess och bloggaren Axel F är det också i ett fint blogginlägg här.