Luckor som lever

Publicerad: 15/12 11:02

Ni har väl inte missat årets julkalender i SVT? Förra veckan skrev jag i tidningen, på basen av de första avsnitten, att årets kalender inte håller samma mått som fjolårets suveränt spektakulära Superhjältejul. Det tycker jag fortfarande, men efter femton avsnitt av Gyllene Knorren måste jag erkänna att jag ändå lullats in i seriens rätt behagliga kardemummastämning. Och finlandssvenska Maria Sid bär faktiskt upp en stor del av den här serien. Jag vet att det är sånt som en finlandssvensk kritiker förväntas skriva – glada som vi är så fort en lokal knivjunkare får sitt lillfinger in i de svenska riksmedierna. Men Sid är bra, en av de bästa skådespelarna i serien, låt vara att hon tvingats spela en ganska tvådimensionell Sverigebåtsvärdinna som diggar – vad annars – finsk tango.

Hursomhelst: mina barn älskar det. Och som Kjell Häglund skriver i sin recension på Weird Science är det faktiskt det viktigaste av allt.

Tyvärr har jag har själv inte hunnit kolla på årets (norska) FST5-kalender Jul i Svingen, trots rekommendationer från flera håll. Däremot har jag ett vagt minne av den då den gick i SVT 2008.

Alla avsnitt av Gyllene Knorren finns på Svtplay.