Och så blandades kortpacken igen

Publicerad: 02/12 19:26

Det här var intressant. Nanzy Zhou bjöd på en så märklig tolkning av Sibelius violinkonsert att den tarvar en kommentar bums. Före tävlingens början berättade hon för mig att hon gestaltade Sibelius violinkonsert som om den bestod av två element: is och eld. Och det var precis vad hon bjöd på. Generellt tog hon ett långsammare tempo än många andra i inledningen av första satsen: hon drog ut på tonerna och smakade på varje fras. Ganska länge fungerade det ganska bra, men kvaliteten led en aning i de tystaste och längsta tonerna. I slutet av andra satsen lät det ganska originellt, milt uttryckt. Men så kunde hon också släppa loss och bjuda på extrema ryck: extrema kontraster mellan det extremt långsamma och extremt häftiga. Tredje satsen fungerade bäst, mycket rytmiskt, rentav rockande. Det här var ingen en all-time Sibelius för mig, men den satte definitivt igång tankeverksamheten. En tolkning med många intressanta kvaliteter. Ett annat sätt att spela Sibelius, helt enkelt.

Esther Yoos tolkning av Prokofjevs andra konsert var absolut inte tokig. Närmast fäste jag mig vid det utmärkta samarbetet mellan henne och orkestern (med diskussionerna om Emma Steeles Prokofjev i färskt mine). Yoos Prokofjev var välartikulerad och sjungande, hon tar kontakt med dirigenten och får varje övergång att fungera snyggt. Andra satsen lät lite som Elgar i hennes händer, majestätiskt nobel, medan tredje satsen gjordes med tydliga karaktärer, mestadels exakt. Intressant!

Nu blandades kortpacken igen och Nikita Borisoglebskijs övertag ser inte längre så självklart ut. Förvisso har han sammantaget gjort den starkaste insatsen hittills i båda konsertena, men många andra har bjudit på många andra intressanta kvaliteter.

Härnäst spelar Kim Bomsori och Emma Steele och efter det är musiknumren slut i Sibeliustävlingen 2010. Domarnas avgörande väntas ca kl. 22.

2 Comments

  1. Kommentar #1 - Sweden: 02/12 19:52

    Mycket engagerad musikkritik, det känns som om man hade varit där:)


  2. Kommentar #2 - Sweden: 02/12 20:19

    Musiken störs av för närgångna och oroliga kameravinklar.


RSS feed for comments on this post.