Fem frågor till Tuomas Haapanen

Publicerad: 01/12 16:22
Tuomas Haapenen var juryns ordförande under många år och har följt med varje Sibeliustävling sedan 1970. Jag ringde upp honom för att ställa fem frågor.

Hur har Sibeliustävlingen förändrats under åren?
– Egentligen ganska lite. Den allmänna nivån har stigit märkbart och i dag har vi allt flera skickliga violinister, men i toppklassen finns inte så stora skillnader.
Vad beror utvecklingen på?
– Utbildningen har blivit bättre och bättre och musiken drar talanger till sig. Flera begåvningar kommer också från Japan, Kina och Korea. De är väldigt skickliga, där pågår en verklig boom inom den klassiska musiken som bäst.
Hur ser du på årets tävling?
– I år har vi haft många starka violinister. Ingen har varit dålig, särskilt inte som violinister. Som musiker kunde somliga ännu utveckla sin tolkningsförmåga.
Vilken funktion fyller tävlingen?
– Tävlingarna är inte till för att söka och finna stora stjärnor. Snarare är det här ett unikt tillfälle för många att få uppträda med stor orkester för en entusiastisk publik. Ett sätt att pröva sina vingar, helt enkelt. Dessutom är tävlingarna ytterst motiverande för studierna. Avigsidan med tävlingarna är förstås att det inte finns några exakta mätinstrument, men därför har vi en så pass stor jury, som förstår sig på både musik och fiolspel. Man skall inte ta det här för allvarligt.
Har du några hälsningar till årets vinnare?
– Jag hoppas att vinnaren får goda möjligheter att göra en snygg karriär. För många är en tävlingsvinst bara början på en solistisk karriär.