Stödgala för Haiti

Publicerad: 12/02 13:48

Efter tre och en halv vecka på Haiti har Stefan Randström landat hos familjen, i Toronto: ”Det är en resa som jag aldrig kommer att glömma.” Jag tror honom.

Förra fredagen träffade jag Janina Orlov, just nu aktuell med den svenska översättningen av Sofi Oksanens roman Puhdistus. Det var Runebergsfirande hemma hos Finlands kulturråd Henrik Wilén – en tillställning där jag serverade förra året, men kom den här gången som gäst. Stina Ekblad framförde livfullt ett urval ur Runebergs epigram-diktning, och för en utlandsfinländare var det nog så ljuvligt att få Runebergstårta.

Men Janina Orlov berättade om en nobel sak som är värd att puffas för; ”Med ord” – litterär soaré till förmån för jordbävningsoffren på Haiti. Det blir författaruppläsningar, bokförsäljning och specialskrivna rader. När? Nästa fredag, den 19 februari kl. 19. Var? Kulturhuset, Stockholm. Författaren Bengt Ohlsson (Gregorius, etc) hör till dem som ställer upp, han skriver om det i dagens På stan (DN). Fritt inträde och alla intäkter går oavkortat till Rädda barnens arbete på plats i Haiti.

Kanske kunde motsvarande organisationer i Finland göra något liknande, hälsar Janina.