Som din dag, Maud…

Publicerad: 05/02 11:27

Sveriges centerpartistiska näringsminister Maud Olofsson berättar hur hon klarar av alla politiska motgångar:  hon tänker på Juha Mieto som har sagt att ”Gud ger prövningar till den som klarar det”.

Vad nu än Mieto sagt och med vilka finska ordvändningar, så undrar jag hur han skulle förhålla sig till att betraktas som primärkälla till en sådan kristen grundhållning. Och på något sätt önskar jag att Maud Olofsson trots att hon är en svensk minister som talar till medierna hade dristat sig till att ta ut svängarna lite och sagt ”Som din dag, så skall din kraft ock vara”, som det heter i Lina Sandell-Bergs vackra psalm ”Blott en dag” från 1865.  Den lär vara en välbekant begravningspsalm i Sverige liksom här, och borde inte vara helt obekant för den hårt prövade ministern. Men det kan ju hända att de lite arkaiska ordvändningarna sedan länge putsats bort ur alla svensk psalmsång, så att det bara är vi här i den skytteska folkloreparken (se föregående inlägg) som ännu begriper dem.