Spridda julnoteringar

Publicerad: 22/12 00:39

Kulturen publicerade förra veckan en lista på dvd-filmer att ställa under granen. Sedan den där listan publicerades har det stört mig att ingen av oss skribenter plockat med en av årets bästa filmer som kommit på dvd, nämligen Quentin Tarantinos originella hämndfantasi Inglourious Basterds. Tarantino är en regissör som ständigt provocerar – inte för att han envisas med att fylla sina filmer med våld, utan för att han är så uppenbart begåvad och ändå gör allt för att undvika stämpeln ”kvalitetsregissör”.

Quentin Tarantino är som den där klasskompisen på högstadiet som var mest kreativ och rolig och smart av alla men som envisades med att ha dålig smak – som lyssnade på Manowar när det uppenbara valet hade varit något pretentiöst slackerband från San Fransisco. Det är också det som gör Tarantino så oerhört fascinerande som regissör – det råmaterial som han använder borde enligt alla konstens regler leda honom käpprätt åt helvete, ändå är Inglourious Basterds en film i högsta grad för hjärnan. Kanske mer än hans senaste filmer – här finns det till exempel en hel magistersuppsats om filmvåld och voyerism imbäddad. Samtidigt, och det är typiskt för Tarantino, är det som om han inte låtsas om det.

Detta som ett senkommet julklappstips, alltså, för er som ännu inte dragit upp yllesockorna och lämnat julhandlandet bakom er. För er som redan befinner er i något slags jullovsrelaterad glöggdimma kan jag berätta att vi på kulturen kommer att köra med mycket nyskriven finlandssvensk skönlitteratur under julhelgen.

Detta ser vi själva väldigt mycket framemot. Kjell Westö har skrivit en julaftonsnovell, Tua Forsström har skrivit dikter för mellandagarna och Monika Fagerholm bidrar med en text på nyårsafton. Dessutom avslutar vi vår julkalender, och nästa vecka blickar vi bakåt på 00-talet: bloggarnas, de sociala mediernas, terroristjaktens, Bushadministrationens, Obama-euforins, lattemammornas, antologiernas, milfarnas, lol-katternas och köksrenoveringarnas årtionde. Tills dess: god jul!