Martinas och Monikas mosaikhjärtan

Publicerad: 26/09 16:23

322402571Någon divan fanns inte även om det hette ”Martinas divan” – men annars var det ett underbart, roligt och smart samtal mellan Monika Fagerholm och Martina Lowden i den svenska tidskriftsmontern. Monika Fagerholm har synts i de flesta svenska tidningar den här veckan och vid det här laget har vi läst mycket om den nya boken Glitterscenen. Martina Lowden – som jobbar med ungdomar som skriver, och som själv är författare och kritiker – valde i stället att styra in intervjun på livets stora teman. Till exempel: hur botar man ett brustet hjärta?

– Sorry, bad news, det går inte att bota ett brustet hjärta – i stället bär man alla brustna hjärtan inom sig, svarade Fagerholm.

– Som en samling av krossade vasar, som mest liknar en konstinstallation? Ett mosaikhjärta? frågade Lowden.

– Precis, ett mosaikhjärta, sade Fagerholm.

I något skede av intervjun kom Fagerholm in på ett långt resonemang kring en av huvudpersonerna i den nya boken, ”babbelkajsan” Maj-Lis Maalamaa, och hennes sätt att dölja sin tomhet bakom orden. När Fagerholm kommit till punkt insåg hon att hon glömt den ursprungliga frågan.

– Det gör ingenting, för det var rätt svar, sade Lowden.

Jag ångrar att jag inte hade en bandspelare med mig. Men det fanns andra som var kloka nog att anteckna under samtalet – vi får vänta tills rapporterna dyker upp på annat håll. Bilden är för övrigt från bokmässans twitterflöde.