Äkta par eller tre bröder?

Publicerad: 25/09 14:35

nordensDet sägs ofta, lite marrande, att svenskar är ointresserade av Finland och finlandssvenskar. Men den kulturintrerade bokmässepubliken är nog ett stort undantag i så fall: när Merete Mazzarella, Jörn Donner, Miika Nousiainen, Mark Levengood och Janina Orlov talar är det fullsatt i den stora K1-hallen.

Rubriken är ”Finland och Sverige – ett strävsamt par?” och anledningen är Märkesåret. Mest blir det ett fyrverkeri av anekdoter, förstås – men alla fyra gäster är å andra sidan experter på anekdoter. Jörn Donner öppnar med en donnersk provokation – han räknar upp historiska exempel på ett Sverige som lämnat Finland i klistret, men han avslutar ändå i en mild ton. Merete Mazzarella säger att man hellre än ett ”strävsamt par” borde tala om ”tre bröder” – finnar, finlandssvenskar och svenskar. Gissa vem som är storebror? Mark Levengood tycker å sin sida att man kunde jämföra med ett äkta par, där svenskarna är mannen, finnarna kvinnan, och finlandssvenskarna är den avdankade älskarinnan.

På väg från seminariet landar jag på versnissagen till Magnus Londens och Joakim Enegrens utställning om affischboken Come to Finland. Magnus Londen berättar att en av affischerna väck anstöt bland de svenska mässbesökarna. Det handlar om en champagnedrickande dam från 1939, under sloganen ”Helsingfors – nordens vita stad”. Magnus Londen bloggar mer om saken här (scrolla ner!).

1 kommentar

  1. Kommentar #1 - Jean L: 25/09 23:40

    Hehe, smått lustigt det där med sloganen. (Men det som (kanske) är lite förvånande är att man kört en sån slogan drygt 20 år efter inbördeskriget.)


RSS feed for comments on this post.