En seger för modernismen

Publicerad: 12/09 22:25

Nu står det då klart. Kammerkoret Hymnia från Danmark segrade alltså i Harald Andersén-tävlingen 2009. Andra pris gick till Voces Musicales från Estland. Tredje priset delades mellan Choros Amici från Storbritannien och New Dublin Voices från Irland. Specialpriset på 1 000 euro donerat av Hufvudstadsbladet för bästa tolkning av tävlingens obligatoriska verk tilldelades New Dublin Voices.

Det blev alltså dansk seger i Harald Andersén-tävlingen. Det kan tolkas som en linjedragning av domarna. Låt mig kalla det en seger för modernismen!  Man valde att premiera det seriösa och det ambitiösa framom det så kallade underhållande. Och det är helt okej! Jag är glad att den här domarskaran vet vad den vill.

Jag är också glad över att det inte blev någon svart häst som hoppade fram och att detta tävlingsresultat inte är någon skandal. Det är helt i sin ordning. Dessutom har Hymnia och dirigenten Flemming Windekilde minsann förtjänat sin seger och jobbat hårt för den. Nästan 27 års arbete med 27 erfarna och hängivna sångare har burit frukt. Inte illa. Jag tror bestämt att kören också belönas för ett ambitiöst program, där man inte hoppade där ribban var lägst och där man inte satsade på något publikfrieri. Å andra sidan kom publiken på inget vis lätt undan heller.

Grattis Hymnia!

2 Comments

  1. Kommentar #1 - Erik: 13/09 10:26

    Den danska kören var onekligen skicklig, men blir man berörd, och har juryn verkligen tagit hänsyn till framträdandet och ”appearance” vilket ordföranden i sitt anförande menade var så viktigt? Jag betvivlar det.


  2. Kommentar #2 - Beaver: 13/09 19:00

    Tydligen lönar det sig att jobba hårt, detta som inspiration för oss alla andra


RSS feed for comments on this post.