Höstchock

Publicerad: 18/08 16:49

Om en knapp timme är en del av redaktionen på väg på Schildts höstmottagning på G18. Ett tydligare tecken på att höstsäsongen verkligen kommit igång finns inte. Många av säsongens finlandssvenska böcker har redan landat i våra postfack – till exempel Emma Juslins nya roman, som Pia Ingström recenserar i dag.

Och på fredag recenserar vi Charlotte Sundströms och Trygve Söderlings antologi på temat klass, ett ämne som sannolikt – förhoppningsvis – väcker en livlig diskussion under bokhösten 2009.

Jo, det blir många recensionsdagar nu, i en kort och intensiv period, eftersom förlagen hetsar för att hinna bjuda ut så många författare som möjligt till bokmässorna. Men publiceras romaner lite för lättvindigt? Det tycker Anna Hallberg i DN, i en rolig krönika. Det finns förstås en annan syn på det här, att det borde uppskattas och uppmuntras att det blir allt lättare att publicera sig. Visst, men då får förlagen också räkna med att kultursidorna kommer att få allt svårare att orientera sig efter recensionsdagar.

Vilket i sig inte alls behöver vara dåligt. Jag tror att böcker i allmänhet skulle få bättre (och då menar jag bättre, inte nödvändigtvis mer uppskattande) recensioner om kritikerna också hade mera tid att upptäcka och läsa dem.