Mitt i finalen

Publicerad: 12/08 19:16

Alla har de varit lysande på sitt sätt, rentav ypperliga. Och alla finalister här i Mirjam Helin-tävlingen är personligheter med egna kvaliteter.

David DQ Lee briljerade i sin aria ur Händels Rinaldo. En så här hög barockaria passar definitivt hans röstläge. Och visst har han fina utsmyckningar också. Tyvärr är barockrepertoaren dock inte Radions symfoniorkesters gebit, vilket resulterade i vissa ojämnheter med orkestern. Måhända skyndade Lee också lite i egen takt. Han kan ändå alternera vokalerna och hans kontratenor bär utan vidare över orkestern.

Julia Lezjneva bjöd på en intensiv och stark tolkning av Manons långa scen i Massenets opera Manon. Egentligen har jag inget att invända mot henne, tvärtom är jag rätt förtjust i hennes sopran. Fina höjder och en skön röst. Och tänk att hon är så ung, inte ens 20 år fyllda.

Timothy Mix bjöd måhända på den mest operatiska tolkningen i Fords aria È sogno? O realtà? Hans baryton är måhända inte så stor och diktionen kunde vara knäppet tydligare, men han är stark i tolkningen och utnyttjar starka gester. Som riktig opera.

Och avslutningsvis, fint klingande Nadine Sierra från Fort Lauderdale i USA. Det finns någonting skört, mjukt och lite sammetsbelagt över hennes röst. Jag förstår kritiken som riktats mot hennes legato, men mig störde det inte – förrän jag kom att tänka på den.

Tja, överlag är det bra stämning på operan nu. Det är folktätt och hett med alla människor. Säkert är det varmt i hemmasofforna också när fyra av kvällens finalister återstår. En halvbekant kom och frågade om jag har någon favorit, och det har jag inte egentligen. Det är så svårt att säga…

Missa inte att följa med tävlingen direkt i Yle Teema eller på Arenan: http://areena.yle.fi/