Möten II

Publicerad: 09/08 13:56

möten

En stund efter att jag hart gjort min beställning på Le Miramar i Vieux Port sätter Irena Bois sig ner vid bordet intill. Personalen har burit ut ett (1) bord och en (1) stol enkom för mig och jag som har ryggen vänd mot den tryfferade restaurangen gläds över att ha fått sällskap.

Så säger hon något på franska som jag inte riktigt uppfattar.
– Je ne comprends pas. Parles-tu l’anglais?
– Where are you from?
– (tvekar) From Sweden, la Suède.
– Då måste jag fråga dig, har du läst Millennium?

Irena slukade Stieg Larssons trilogi efter en operation. Hon är 70, bosatt i Paris och har i dag begravt sin syster i Marseille.

– Hur gammal är du?
– 20.
– Jag kom hit som journalist när jag var 20 och skrev om politik i Paris Matin. Numera är den tidningen bara skräp.

Vi skålar i rosé och vittvin och jag återberättar Marseille-vitsen som D lärde mig. Det blir en överraskande trevlig kväll…