Fjärde dagen vid Helin-tävlingen

Publicerad: 06/08 16:01

I kväll blir det klart vem som går vidare till semifinalen i Mirjam Helin-tävlingen. Under den första omgången uppträdde sju nya sångare, som gav prov på god nivå men kanske inte rubbade konstellationerna.

Tysken Katharina Göres har en välsittande, lätt sopran som kan sin tyska lied och hon också gjorde väl ifrån sig i den ryska sång som hon hade valt. Hon representerar ett gediget kunnande som väl kan premieras. Vår egen Mia Heikkinen fick stormande applåder, dels säkert litet av patriotiska skäl och dels tack vare hennes härliga röst: en kraftig och ovanligt bred koloratur. Hon var tekniskt relativt säker men blottade i sin aria bristande fransk diktion.  

Kinesiske basbarytonen Ronghai Huang har en mäktig basstämma med flytande figurer, men så går han och väljer Strauss sång Morgen som kräver just det han inte har. Hans tolkning av Leporellos katalogaria var på rätt väg men visar också att han behöver mera kunnig stilistisk handledning.

Stort jubel mötte också Melis Jaatinens prestationer. Hon är en skicklig mezzosopran med en nog så flytande teknik men smärre begränsningar hörs också. Dagens färgklick var nog sopranen från Sri Lanka, Kishani Jayasinghe, som också – får man nu säga det – hade tävlingens mest bländande festblåsa. Hon har en vacker röst, god andningsteknik och god koloratur. Hennes Rachmaninov var överraskande sensuell. Någon enstaka gång blir hennes ton litet hesare.

jayasinghe_kishaniKishani Jayasinghe

Sungwon Jin är en koreansk tenor med god behärskning av rösten och fin klang. Hans röst är väl fokuserad och hans tycks ha en mycket egen tolkningsvilja. Sista sångerska i morgonens omgång var Kamila Kulakowska, den polska sopranen som p.g.a. indisposition flyttades hit från början av tävlingen. Hon har en klar emotionell slavisk sopran som glöder i höjden. Hennes Rachmaninov var vacker men sången av Mendelssohn var nog fel val och betonade röstens mindre attraktiva nyanser.

Den sista sessionen i första omgången hade fyra finländska sångare som klarade sig bra. Ilona Jokinens röst är sund. Stämman flöt väl i Bellini och man kan beundra henne för att våga sjunga Saariaho. Frågan är om hon har en tillräckligt stark personlighet och om får kanterna i rösten slipade. Laura Jokipii fick mer applåder tackvare sin soliga personlighet och sitt humoristiska utspel. Hon var en verklig publikfavorit. Snabb och smidig är hennes koloratur också.

 

Koreanska sopranen Keunghea Kang gjorde ett strålande intryck, men så har hon också en hel del erfarenhet bakom sig. Hennes stämma är verklig härlig och klangfull – och hon behärskar sina medel. Jag tror trots allt att hennes sång berör en del mer än andra.

Michail Korobeynikov har en otrolig volym och en röst som klingar friskt i alla register. För att vara en så stor röst var det intressant att höra den också var smidig och snabb, fast den kunde ha fler nyanser. Hans kunnande och enastående röst borde kunna utnyttjas på operascenerna.

 

Så hade vi de två sista finländarna. Tiina-Maija Koskela har en stor mezzosopran och verkar vara en duktig sångerska. Som så många andra deltagare hade hon valt en aria som inte förde fram hennes bästa sidor (Siebels aria ur Faust). Flickan kom sjöng däremot rätt hyfsat.

 

 

Sista sångaren, Carolina Krogius, har haft litet otur i tävlingar. Nu sjöng hon alldeles utmärkt. Det som präglar hennes framtoning är en musikalitet och god smak. Positiv scenutstrålning har hon nog men är också litet återhållsam. Men till sist lyckades hon ändå slå oss alla med häpnad i Adam Gorbs Wedding Breakfast, där hon sjunger ett fiktivt språk, ackompanjerar sig själv på tamburin och släpper ur sig de mest märkliga läten. Sången slutade liggande ställning. Få se i vilken riktning denna sprakande avslutning påverkar juryn.

krogius_09-08-06_020

Carolina Krogius

 

Resultaten kommer att annonseras ca kl. 22.00. Juryn tar litet tid på sig. Jag försöker få in resultatet så snabbt som möjligt på dessa sidor.