Tredje dagen vid Helin-tävlingen

Publicerad: 05/08 15:08

Den koreanske tenoren Bo Yang, som inledde onsdagen, lät annorlunda. Han hade inte den typiska (?) slanka stämman som vi hunnit höra av andra höga stämmor från halvön. Han har en fyllig röst med god klang som han kanske pressar en aning. Koreanska sopranen Jung Nan Yoon har en väldig intensitet i sin kanske litet vassa men smidiga stämma. Hon kunde ge mera innehåll och innerlighet.

Kinesiska mezzon Zhuo Zhang har en vacker rund klang som kanske blir litet innesluten. Azamat Zheltyrguzov, baryton från Kazakstan, gjorde ett angenämt intryck med sin behagliga röst, men har en väg att gå för att tränga in i den väldiga internationella repertoaren.

Den ukrainska sopranen Julia Alexejeva har en otrolig röstvolym som borde utnyttjas på bästa sätt. José Alvarez från USA har en smakfull kontratenor som han behandlar skickligt.

Onsdagens första omgång var god utan några direkta sensationer. Det blir intressant att se vilka egenskaper juryn kommer att premiera.

Den senare omgången på onsdag blev en fest för stora, kraftiga röster. I Sibelius-Akademins sal överdrivs kanske vissa stämmors forte en aning och det som låter öronbedövande i den lilla salen, kan vara imponerande i en större konsertsal med orkester.

Den brittiska sopranen Elizabeth Bailey belönades med våldsamma bravorop och applåder. Hon är välutbildad, virtuos, musikalisk och har en kraftig koloratur med en fin drill. Hon nyanserar fint och hade ett lödigt program, men det var nog hennes koloraturvariationer i arian ur Linda di Chamounix (Donizetti) som gav henne det stora bifallet.

Följande sångare var sedan den koreanske barytonen Daejin Bang som också hade en mäktig, manlig och mustig röst som också är smidig i figurerna och textar bra. Alla unga sångare tycks nu vinnlägga sig om att imponera med sin röstvolym. Visst är det skönt med stora röster, men i längden är det nog innehållet och själfullheten som gäller. Då räcker att bara stå och sjunga som Daejin Bang utan överdriven gestik.

Raka motsatsen var den känslige koreanske kontratenoren Siman Chung (bilden), 25 år, som har en utpräglat mjuk, feminin framtoning. Klangen är sällsynt varm och fyllig för att vara counter tenor, han har fina sånglinjer och skriker inte. Hans sätt at sjunga låter mera som hans egen röst, inte någonting som byggts upp artificiellt. Virtuositet har han också, det hörde man i hans Händel. Frågan är hur han kommer att placera sig i livet och karriären med sin litet udda men nog så intagande personlighet.

chung_si_man

Så kom ryske basen Vladislav Dorozjkin, som är en tung bas med mycket röstmaterial, men som behöver en liten teknisk justering. Schweizaren tenoren Michael Feyfar var en trivsamt elegant tenor med en fast klang, som kunde låta en aning spänd. Här fick vi också en sångare som sjunger genuint på tyska.

Onsdagen avslutades sedan av den ryska sopranen Gelena Gaskarova, som har en otroligt genomträngande röst. Hon har också temperament och eventuellt en viss själfullhet, men för Sibelius-Akademin var stämman för stor.

Så återstår en dag av den första omgången med tretton sångare som vi ännu inte hört.

På måndag och tisdag håller fyra jurymedlemmar mästarklasser på Sibelius-Akademin kl. 13 & 15. Teresa Berganza, Anna Tomowa-Sintow, Thomas Moser och Jevgenij Nesterenko väljer minst åtta deltagare som får högklassig undervisning.

Tillträdet är fritt till dess Master Classes.

Följande sångare sjunger i morgon:

Torsdag kl. 11.00
Katharina Göres, sopran, Tyskland
Mia Heikkinen, koloratur-sopran, Finland
Ronghai Huang, basbaryton, Kina
Melis Jaatinen, mezzosopran, Finland
Kishani Jayasinghe, sopran, Sri Lanka
Sungwon Jin, tenor, Korea
Kamila Kulakowska, sopran Polen


Torsdag kl. 18.00
Ilona Jokinen, sopran, Finland
Laura Jokipii, koloratursopran, Finland
Keunghea Kang, sopran, Korea
Michail Korobejnikov, bas, Ryssland
Tiina-Maija Koskela, mezzo-sopran, Finland
Carolina Krogius, mezzo-sopran, Finland