Språkhyfs Villa

Publicerad: 03/08 11:18

Hbl Kultur slår vakt om ditt semesterordförråd. Österbottentemat fortsätter med begreppsförvirringen kring sommarstugor.

– Vad har du gjort på semestern då? är frågan den återvändande semesterfiraren brukar få.

Är semesterfiraren österbottning blir svaret ofta:

– Jag har varit på villan.

Frågeställaren ser härmed, beroende på sin regionala härkomst, olika saker för sin inre syn.

Nylänningen ser framför sig ett pampig träkåk modell Fågelsången. Eller som någon sa:

– En villa är minst 300 kvad­ratmeter.

En rikssvensk tycker förmodligen lite synd om semesterfiraren som inte haft någon riktig semester utan suttit och tryckt i sin förortsvilla. Det vill säga det som på finlandssvenska brukar kallas egnahemshus.

För en österbottning där­emot är villa i allmänhet varken det förra eller det senare. I Österbotten kan en villa – eller villu – vara hur liten och anspråkslös som helst. Därmed inte sagt att den inte också kan vara stor. För österbottningen är en villa det som nylänningar kallar lande och svensken torp. Det som mest språkkorrekt brukar benämnas sommarstuga.

Ordet villa finns upptaget i Finlandssvensk ordbok med tillägget: ”Använd inte i betydelsen mindre sommarstuga.” vilket alltså är just det österbottningen gör. Till ordet sommarvilla finns kommentaren: ”Ordet sommarvilla kan användas om huset är stort.”

Men det är alltså rekommendationer för skriftspråket som självfallet inte hind­rar att ordet villa/villu är fast rotat i den österbottniska folksjälen. Till villan längtar man för på villan är det gudagott att vara.

Att vara på villan har ett eget ord – villaliv – vilket förstås är en direkt motsvarighet till allmänsvenskans stugliv. Villasäsongen avslutas med villaavslutning (även kallad venetiansk) den sista lördagen i augusti då villaborna skickar upp raketer mot natthimlen som ett farväl till sommaren.

Malin Slotte