Och här var de sista

Publicerad: 24/11 20:35

Dags för några sista kommentarer för första omgångens sista tävlanden:

Brendan Shea (USA). Förvånansvärt många spelar Mozart förvånansvärt romantiskt. Så även denna man, även om han nog spelar musikaliskt. Han spelar även Bach rätt romantiskt. Helhetsintrycket blir onödigt sentimentalt för min smak. Paganini avslöjade att det behövs en del övning.

Sini Simonen (Finland). Detta var kanske inte Sinis dag.En viss nervositet gjorde sig gällande och Bach kändes kanske en aning stel. Dock finns det mycket gott över sättet på vilket hon hanterar sitt instrument. I Paganini lyckades hon ingjuta en sjungande och levande känsla, trots vissa missar. Hennes Mozart vann mycket på att hon tog ett hurtigare tempo än många andra, resultatet blev en temperamentsfull och levande Mozart.

Philippe Skow (Danmark). Dansken tog kanske ut svängarna i Bach lite för mycket för min smak. Hans Mozart kändes också en aning överentusiastisk, om nu Mozart kan spelas överentusiastiskt. Hans självsäkra grepp satt dock utmärkt i inledningen av Paganinis femte kapris, även om sextondedelarna inte riktigt löpte. Han bemödar han sig att spela vissa toner med eftertryck och det är bra!

Emma Steele (USA). Här är en ytterst fin Mozart med vacker frasering och utformning från början till slut. Steele anslår en lyrisk ton i sin Mozarttolkning. Adagiot i Bach andas ett lugn, medan fugan blir synnerligen hetlevrad och temperamentsfull, men på ett smakfullt sätt! Till slut bygger hon upp en väldig klimax. Paganinis kapriser nr. 21 och 7 spelar hon härligt musikaliskt, ljuvligt gråtande med ett uns av zigenartoner, alltid avslappnat och aldrig stelt. Steele är en violinist för vilken spelandet tycks vara lätt. Hon är en av mina favoriter, passionerad och smakfull!

Elly Suh (USA). I Mozart visade hon först prov på en snygg solistisk hållning, men en egendomlig och oidiomatisk kadens drog ner helhetsbetyget. Hon tycktes också ha lite bråttom i både Bach och Mozart. Hon har stor potential och om hon bara tog det lite lugnare skulle hon säkert prestera mycket bättre utan att ge avkall på kvaliteten i tonen! Paganinis tjugofjärde kapris klarade hon sig sedan igenom hur bra som helst.