Bara några kvar

Publicerad: 24/11 15:52

Efter onsdagens morgonpass återstår bara fem tävlingsprestationer av första omgången. Dagspassets tävlande kunde sammanfattas kort med några ord:

Kim Young-Uk (Sydkorea). En av dessa som spelar Bach helt bra, adagiot tolkas känsligt, fugan blir måhända en aning hackig. Mozart spelas också kompetent. Paganinis första och tjugotredje kapris artikuleras föredömligt tydligt.

Yu Kurokawa (Japan). Duktig, men inte riktigt befriad ännu. Lämnar inte så djupt intryck. Bachadagiot görs vördigt men fugan saknar ännu vissa insikter. Mozart fungerar helt bra, medan det fattas en del från Paganinin.

Hyuk Joo Kwun (Sydkorea). Bach och Mozart var helt bra, bl.a. fina pianissimon i Bach. Slutresultatet dock något intetsägande. Paganinis tjugofjärde kapris var däremot hans bravur med väldigt fina pizzicaton och flageoletter, också hetlevrad och temperamentsfull. Bra avslutning!

Anne-Sophie Le Rol (Frankrike). Fin, självsäker hållning i Mozart. Artikulerar fint med stråken, medan renheten ännu kunde finslipas. Har uttrycksvilja, men saknar behövliga uttrycksmedel.

Tjingiz Osmanov (Ryssland). Hans Bach börjar lovande med ljuvligt käsliga toner, men tyvärr håller inte nivån ända ut. Spelningen blir också onödigt grandios så som många andra Bachtolkningar i den här tävlingen. Paganinis femte kapris görs med bra tempo och stråke!

Ji Yoon Park (Sydkorea). En sann fröjd för örat! Bachadagiot görs smakfullt, fugan en aning grandiost, Mozart är strålande. Paganinis elfte kapris formuleras väldigt bra – gäller även mittpartiet. Tjugofjärde kaprisen tolkas i rappt tempo, men på genomgående hög nivå. Jag gläder mig åt renheten, detaljerna, inlevelsen, nivån av perfektion och fulländning. Dessutom spelar hon levande och rörligt – con moto och con brio samtidigt.

Jing Qiao (Kina). Har en fin klang och bjuder på utstuderade tolkningar av Bach. Spelar musikaliskt alla fyra stycken. Små brister här och var gör dock att helheten inte känns så stark.

Under kvällspasset med början kl. 17 spelar bl.a. Sini Simonen. Kl. 21 väntas domarnas beslut över vem som går vidare till semifinal. Före det skall jag publicera min egen lista på vilka som borde gå vidare.