God fortsättning, etc

Publicerad: 04/01 16:49

Gott nytt år på er. Nu är kulturen återigen bemannad efter helgerna. Själv jobbade jag lite på mellandagarna och kunde i jakten på notismaterial konstatera att till och med nöjesbyråerna håller stängt under julhelgen. Att det bortglömda Seattlebandet Soundgarden planerar en återförening – kanske – fick oproportionerligt stort genomslag under nyårdsdagen. Samt att Elton John hjälper Eminem med dennes drogproblem.

Riktiga nyheter var det däremot inte brist på. De tragiska händelserna i Sello kräver också analyser utöver nyhetsbevakningen, men att säga något i ett enskilt tragiskt fall är alltid svårt. Efter skolskjutningarna i Jokela och Kauhajoki var de bästa artiklarna inte analyser utan långsam, grävande journalistik – till exempel Helsingin Sanomats stora artikel om Jokelamördaren Pekka-Eric Auvinens nätvanor, som också blev nominerad till Stora journalistpriset (finns ej på nätet). Man önskar att någon med tid och resurser kunde gräva lika djupt kring Sellomördaren Ibrahim Shkupollis bakgrund.

I gårdagens HS kunde man läsa en intressant insändare av en äldre proffessor i straffrätt, som lyfte upp Finlands våldsamma förflutna som en bidragande orsak till våldsklimatet i vårt land. Att Sellomördaren var från Kosovo ändrade inte på resonemanget – Balkan är ”precis som Finland ett extremt våldsamt område”. Enligt skribenten finns det forskning som visar att Finland varit våldsammare än sina grannländer ända sedan 1700-talet.

Statistik är alltid övertygande, men är det vettigt att tala om ett ”våldsamt folk” på det här sättet? Sofi Oksanen gjorde det i dansk teve, ett uttalande som enligt professor Laura Kolbe ansågs ”ohygieniskt”. Men precis som många påpekat sade Oksanen ingenting som inte alla redan kände till. Finland är ett våldsamt land, i synnerhet när det gäller våld riktat mot kvinnor. Kolbe verkade inte så bekymrad över generaliseringen i sig, som av själva etikettsbrottet: att kritisera sitt fosterland i utländsk teve.

Vi får skäl att återkomma till detta – jag ska fråga mera av Sofi Oksanen själv när jag intervjuar henne nästa vecka.