P-recension

Publicerad: 11/11 15:28

I morse öppnade jag tidningen och tänkte att kanske är det här första gången Hbl recenserar en porrfilm? I så fall skulle jag kunna säga att jag åtminstone åstadkommit någonting som kulturchef.

Men efter ett snack med vår filmredaktör Hans Sundström – som är ett levande uppslagsverk, både när det gäller film och Hbl-historia – kunde det konstateras att saken inte är så enkel. Hbl skrev om Deep Throat när den dök upp i en restaurerad version på biograferna för några år sedan. Men var Deep Throat en porrfilm? Gränserna flyttas hela tiden. När filmen fick biospridning häromåret var kanske det inte i egenskap av p-rulle så mycket som kultfilm.

Förr brukade man säga att gränsen mellan erotik och porr gick vid penetration. Men de som sett von Triers omdiskuterade Antichrist kan i så fall konstatera att den faller inom kategorin porr redan i inledningsscenerna.

Så var drar man gränsen? Och behövs den? Enligt Pia Ingströms recension av Dirty Diaries är det åtminstone INTE porr när det börjar se ut som videokonst. Och det kan man väl hålla med om. I Kiasmas lunchrestaurang finns det just nu en tv-skärm där det ständigt rullar ett klipp ur Pippilotti Rist film med extrema närbilder av ett kvinnligt könsorgan. Det ser ut ungefär som en operationsfilm – det är knappast någon som äter på Kiasma som skulle komma på tanken att kalla det porr.