Arkiv för september, 2009

Dagens viktigaste länkar

Publicerad: 29/09 10:12

Vi landade på redaktionen efter Göteborgs bokmässa och började genast tänka på nästa mässa – den som ordnas i Helsingfors i slutet av oktober. Massor av bra grejer på gång inför den. En stor skillnad är förstås att Helsingforsmässan ordnas i hemknutarna, vilket brukar betyda kortare dagar än i Göteborg. När mässprogrammet är slut drar vi hem för att laga kvällens middagar.

På kultursidorna i dag recenserar Dan Kronqvist The Lost Symbol, Dan Browns senaste.

Dessutom kan det vara roligt att hålla utkik på de svenska kultursidorna i dag, eftersom Monika Fagerholms Glitterscenen har svensk recensionsdag. I efterordet till boken nämner Fageholm en artikel av Hbl:s musikredaktör Lena von Bonsdorff om Mahler och den amerikanska filosofen Martha Nussbaum. Artikeln fanns dessvärre inte på nätet – men det är nu åtgärdat, och ni kan läsa den här.

Martha Nussbaum säger att ”Språket har slitits ner av vår vardagliga kommunikation, men musiken kan befria från vanor och seder och intellektuella försvar”.

Det påminner om ett spår som Fagerholm var inne på under det samtal som refereras i mitt förra inlägg: att orden, babblandet, teorierna, har en tendens att komma i vägen för livet.

Martinas och Monikas mosaikhjärtan

Publicerad: 26/09 16:23

322402571Någon divan fanns inte även om det hette ”Martinas divan” – men annars var det ett underbart, roligt och smart samtal mellan Monika Fagerholm och Martina Lowden i den svenska tidskriftsmontern. Monika Fagerholm har synts i de flesta svenska tidningar den här veckan och vid det här laget har vi läst mycket om den nya boken Glitterscenen. Martina Lowden – som jobbar med ungdomar som skriver, och som själv är författare och kritiker – valde i stället att styra in intervjun på livets stora teman. Till exempel: hur botar man ett brustet hjärta?

– Sorry, bad news, det går inte att bota ett brustet hjärta – i stället bär man alla brustna hjärtan inom sig, svarade Fagerholm.

– Som en samling av krossade vasar, som mest liknar en konstinstallation? Ett mosaikhjärta? frågade Lowden.

– Precis, ett mosaikhjärta, sade Fagerholm.

I något skede av intervjun kom Fagerholm in på ett långt resonemang kring en av huvudpersonerna i den nya boken, ”babbelkajsan” Maj-Lis Maalamaa, och hennes sätt att dölja sin tomhet bakom orden. När Fagerholm kommit till punkt insåg hon att hon glömt den ursprungliga frågan.

– Det gör ingenting, för det var rätt svar, sade Lowden.

Jag ångrar att jag inte hade en bandspelare med mig. Men det fanns andra som var kloka nog att anteckna under samtalet – vi får vänta tills rapporterna dyker upp på annat håll. Bilden är för övrigt från bokmässans twitterflöde.

Dags för divanen

Publicerad: 26/09 14:17

Lördag eftermiddag och dagens arbetspass är avklarat – åtminstone för papperstidningen. Nu styr jag iväg mot ett av bokmässans roligaste upplägg: Martina Lowden ska intervjua Monika Fagerholm i en divan. Två oerhört originella språkbrukare, kan bli hur bra som helst.

Nere på mässgolvet är det absolut fullsmockat. Jag ser Jörn Donner bli intervjuad av SVT, men han försvinner in i vimlet innan jag hinner fråga honom om det verkligen stämmer, som HS skrev i går kväll, att han tänker dra Johan Bäckman inför rätta.

Jag var inte den enda som drabbades av en känsla av att kvävas i nere på golvet i dag – mina kolleger här i pressrummet rapporterar om en liknande erfarenhet.

Äkta par eller tre bröder?

Publicerad: 25/09 14:35

nordensDet sägs ofta, lite marrande, att svenskar är ointresserade av Finland och finlandssvenskar. Men den kulturintrerade bokmässepubliken är nog ett stort undantag i så fall: när Merete Mazzarella, Jörn Donner, Miika Nousiainen, Mark Levengood och Janina Orlov talar är det fullsatt i den stora K1-hallen.

Rubriken är ”Finland och Sverige – ett strävsamt par?” och anledningen är Märkesåret. Mest blir det ett fyrverkeri av anekdoter, förstås – men alla fyra gäster är å andra sidan experter på anekdoter. Jörn Donner öppnar med en donnersk provokation – han räknar upp historiska exempel på ett Sverige som lämnat Finland i klistret, men han avslutar ändå i en mild ton. Merete Mazzarella säger att man hellre än ett ”strävsamt par” borde tala om ”tre bröder” – finnar, finlandssvenskar och svenskar. Gissa vem som är storebror? Mark Levengood tycker å sin sida att man kunde jämföra med ett äkta par, där svenskarna är mannen, finnarna kvinnan, och finlandssvenskarna är den avdankade älskarinnan.

På väg från seminariet landar jag på versnissagen till Magnus Londens och Joakim Enegrens utställning om affischboken Come to Finland. Magnus Londen berättar att en av affischerna väck anstöt bland de svenska mässbesökarna. Det handlar om en champagnedrickande dam från 1939, under sloganen ”Helsingfors – nordens vita stad”. Magnus Londen bloggar mer om saken här (scrolla ner!).

Tidskrifternas svarta lista

Publicerad: 25/09 08:54

Var går gränsen mellan kultur och politik? Kultur och samhällsdebatt? Det är en av de heta frågorna på golvet på mässan i år sedan den svenska borgerliga regeringen i måndags kommit med sin kulturproposition. På sidan 62 konstateras det att regeringen ska ”överväga om den mycket breda definitionen av begreppet kulturtidskrift som används i dag bör förtydligas”.

Med andra ord: bör staten subventionera kulturtidskrifter med ett mer eller mindre uttalat vänsterperspektiv? I Sverige är de samhällsdebatterande tidskrifterna ganska många: Arena, Bang, Mana… vissa mer uttalat vänster, andra mer generellt debatterande. Nu lär det cirkulera en affisch på mässan som kallas ”Adelsohn Liljeroths svarta lista”, efter Sveriges kulturminister, där alla de tidskrifter som är hotade räknas upp.

Men hur ska man veta om man är politisk eller bara lite samhälleligt kulturell?

Kan man syssla med kultur utan att syssla med politik? Kan kulturskribenter lämna samhället utanför sina texter? Svaret känns uppenbart: det kan de inte.

De här två sakerna går hand i  hand – jag tänkte på det också i går när vi såg Jonas Hassen Khemiris nya pjäs Vi som är hundra på Göteborgs stadsteater. Khemiri är en dramatiker som låter det politiska genomsyra allt han gör. Men i det här fallet var frågeställningen existentiell: finns det rum för politiskt engagemang i våra liv?

Frågan blev förstås inte besvarad. Det var en formmässigt smart och skådespelarmässigt lysande pjäs, som på ett märkligt vis ändå förblev lite ytlig. Vilket kanske bevisar att kombinationen av kultur och politik är naturlig, men inte nödvändigtvis enkel.

P.S. Dagens mässreportage finns för övrigt här.

Lägesrapport

Publicerad: 24/09 13:32

Hälsningar från bokmässan. Det är oerhört blåsigt i Göteborg i dag – jag råkade träffa M.A. Numminen som bokstavligen höll på att blåsa iväg när han gick mot sitt hotell. Ikväll uppträder han i ett program som ordnas av Finlands ambassad. ”Cocktailmusik” kallade han det. Men han är naturligtvis också här med sin historiska sångsvit om Märkesåret.

I morgon kan ni läsa mycket mera om bokmässan i papperstidningen.

Mässdramaturgi

Publicerad: 23/09 11:01

I morgon börjar bokmässan i Göteborg, och eftersom det här är 2009 kan man redan nu följa förberedelserna via bokmässans Twittersida. Att sammanfatta mässan på 140 tecken behöver jag lyckligtvis inte göra själv när jag åker dit i kväll (däremot skriver jag gärna lite fler tecken här i bloggen). Min första intervju äger rum i princip omedelbart, på en skum kinakrog som ni kan läsa om här – mera om det i fredagens tidning.

Bokmässan firar 25-årsjubileum i år. Temat är spanskspråkig litteratur och jag läser i en artikel från TT Spektra att det förlag som bjuder på flest internationella namn inte är de stora drakarna Bonniers eller Norstedts, utan det lilla förlaget Tranan. ”Det är vår chans att nå ut”, säger förlaget som kommer till mässan med både spanska, tjeckiska, rumänska och indiska författare. Det samma kan nog sägas om de finlandssvenska förlagen som årligen åker till mässan: det här är ett unikt tillfälle att synas.

Göteborg känns – åtminstone hittills – inte som en mässa som förvandlats till ett varuhus. Fortfarande står litteraturen väldigt mycket i fokus, och ingen, inte ens den mest inbitna, välplanerade kulturnörd hinner lyssna på en bråkdel av alla seminarier som ordnas.

När mässan är slut på söndag brukar det vara ganska tyst vid gaten till Helsingforsplanet. Men sådan är dramaturgin – och just nu befinner vi oss i början av kurvan. Ska bli roligt att landa i Göteborg igen.