Mässdramaturgi

Publicerad: 23/09 11:01

I morgon börjar bokmässan i Göteborg, och eftersom det här är 2009 kan man redan nu följa förberedelserna via bokmässans Twittersida. Att sammanfatta mässan på 140 tecken behöver jag lyckligtvis inte göra själv när jag åker dit i kväll (däremot skriver jag gärna lite fler tecken här i bloggen). Min första intervju äger rum i princip omedelbart, på en skum kinakrog som ni kan läsa om här – mera om det i fredagens tidning.

Bokmässan firar 25-årsjubileum i år. Temat är spanskspråkig litteratur och jag läser i en artikel från TT Spektra att det förlag som bjuder på flest internationella namn inte är de stora drakarna Bonniers eller Norstedts, utan det lilla förlaget Tranan. ”Det är vår chans att nå ut”, säger förlaget som kommer till mässan med både spanska, tjeckiska, rumänska och indiska författare. Det samma kan nog sägas om de finlandssvenska förlagen som årligen åker till mässan: det här är ett unikt tillfälle att synas.

Göteborg känns – åtminstone hittills – inte som en mässa som förvandlats till ett varuhus. Fortfarande står litteraturen väldigt mycket i fokus, och ingen, inte ens den mest inbitna, välplanerade kulturnörd hinner lyssna på en bråkdel av alla seminarier som ordnas.

När mässan är slut på söndag brukar det vara ganska tyst vid gaten till Helsingforsplanet. Men sådan är dramaturgin – och just nu befinner vi oss i början av kurvan. Ska bli roligt att landa i Göteborg igen.